Budžetski deficit manji od predviđenog

Bez autora
Jan 16 2013

Prema preliminarnim podacima, budžetski deficit Srbije je u 2012. godini bio 191,9 milijardi dinara, a rebalansom je predviđeno da bude 203,6 milijardi, objavilo je Ministarstvo finansija i privrede. U prošloj godini prihodi su ostvareni u iznosu od 788,51 milijardi, a rashodi su bili 980,38 milijardi dinara.U decembru je zabeležen deficit budžeta u iznosu od 30,6 milijardi dinara. Konačni podaci o prihodima, rashodima i rezultatu biće poznati nakon izrade završnog računa budžeta.

Budžetski deficit manji od predviđenogDeficit budžeta Srbije u prošloj godini bio 191,9 milijardi dinara, a rebalansom je bio predviđen deficit od 203,6 milijardi. Javni dug za 11 meseci u prošloj godini povećan za 3,09 milijardi dinara.

Prema preliminarnim podacima, budžetski deficit Srbije je u 2012. godini bio 191,9 milijardi dinara, a rebalansom je predviđeno da bude 203,6 milijardi, objavilo je Ministarstvo finansija i privrede.

U prošloj godini prihodi su ostvareni u iznosu od 788,51 milijardi, a rashodi su bili 980,38 milijardi dinara.

U decembru je zabeležen deficit budžeta u iznosu od 30,6 milijardi dinara.

Kako je saopštilo Ministarstvo, konačni podaci o prihodima, rashodima i rezultatu biće poznati nakon izrade završnog računa budžeta.

Ono što treba napomenuti jeste da ovaj izveštaj ne uključuje prihode i rashode indirektnih korisnika, koji će, takođe, biti obuhvaćeni završnim računom.

Prihodi su u decembru ostvareni u iznosu od 69,1 milijardi dinara. Najveći iznos ostvaren je po osnovu PDV-a (31,2 milijarde) i akciza (14 milijardi). Po osnovu neporeskih prihoda ostvareno je skoro 12 milijardi dinara.

Osim redovnih neporeskih prihoda, u decembru su bile značajne uplate po osnovu dobiti javnih preduzeća i agencija, kao i po osnovu raspodele stečajne mase u završenim stečajnim postupcima.

Rashodi budžeta u decembru 2012. godine izvršeni su u iznosu od 99,7 milijardi dinara. Za razliku od prihoda, koji u decembru nisu značajno viši u odnosu na druge mesece, rashodi su tradicionalno najviši u ovom mesecu.

To se prevashodno odnosi na subvencije, kupovinu roba i usluga, kapitalne i izdatke za budžetske pozajmice. Ove godine nešto viši su i rashodi za socijalnu zaštitu zbog isplate druge rate tzv. "trinaeste penzije", odnosno socijalne pomoći penzionerima sa najnižim primanjima.

Najveće stavke na rashodnoj strani predstavljaju isplata plata zaposlenima i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (PIO fond, RFZO, Nacionalna služba za zapošljavanje), čiji se najveći deo odnosi na penzije.

U prošloj godini najviši prihod bio je od PDV-a (367,47 milijardi), i prihod od akciza (180,63 milijarde).

Najviši rashodi bili su za organizacije obaveznog socijalnog osiguranja (288,78 milijardi), a zatim rashodi za zaposlene (238,67 milijardi). Kapitalni izdaci bili su 34,46 milijardi dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik